Passa al contingut principal

Guia d'accions d'adaptació al canvi climàtic

El cinquè informe de l’IPCC (Panell Intergovernamental d'experts sobre Canvi Climàtic) afirma que l'escalfament del planeta és inequívoc, com evidencien ja els augments observats de la temperatura mitjana de l'aire i de l'oceà, el desgel generalitzat i l’increment del nivell del mar.

Els impactes climàtics (onades de calor, onades de fred, precipitació extrema, inundacions, increment del nivell de mar, sequeres i escassetat d’aigua, tempestes, esllavissades, risc d’incendi, canvis en el patró de nivació, etc.) i les seves conseqüències no es limiten a un territori administratiu, sinó que afecten més enllà de les fronteres. Per tot això és important ampliar la discussió i treballar a escala de territori català transfronterer (amb una situació climàtica similar als dos costats de la frontera) per tal de reduir aquesta vulnerabilitat, i intentar trobar respostes comunes per l’adaptació al canvi climàtic.

En aquest context, la Diputació de Girona (DDGI) i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) van associar-se amb el Département des Pyrénées-Orientales (CD66), el 17 de novembre de 2014, per compartir sinèrgies en matèria d’adaptació al canvi climàtic, cercant respostes innovadores i adaptades al context local.

El projecte “ECTAdapt: Contribuir a l’adaptació de l’espai català transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic” té com a objectiu general desenvolupar una política conjunta en matèria d’adaptació al canvi climàtic a escala de tot l’Espai Català Transfronterer (ECT) mitjançant l’anàlisi de la vulnerabilitat del territori, la sensibilització de la població i de tots els agents públics i privats implicats, i l’acompanyament en l’elaboració de plans d’acció local per a l’adaptació al canvi climàtic.

En aquest sentit, s’ha desenvolupat la present Guia d’Accions d’Adaptació al Canvi Climàtic, contextualitzades a l’àmbit de l’ECT, amb la finalitat que les administracions locals puguin fer-ne ús, ajustant les accions a la seva realitat territorial i en el marc de les seves competències, per tal de reduir els efectes del canvi climàtic sobre els sectors vulnerables, i aconseguir uns territoris més resilients i menys vulnerables al canvi climàtic.

Guia d'accions d'adaptació al canvi climàtic

Més entrades de Sostenibilitat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La ciberseguretat a Catalunya

El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys. Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021. [PÍNDOLA] La ciberseguretat a Catalunya CAT EN Descarrega l'informe complet Més posts de Mercat de treball

Salut digital a Catalunya

La salut digital (pel concepte en anglès de digital health) es refereix a l’àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut Es tracta d’un mercat que creixerà a un ritme d’un 13% anual fins al 2032 i que engloba àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la medicina o els models telemàtics. Alhora, es tradueix en solucions tecnològiques com la medicina personalitzada, els nous dispositius mèdics, la telemedicina o les teràpies digitals. Davant d’aquest panorama creixent, l’àmbit de la salut digital a Catalunya s’ha convertit en una indústria emergent i molt dinàmica. De fet, tal i com indica l’informe tecnològic Salut digital a Catalunya, 331 empreses configuren aquest sector d’activitat on hi destaquen 356 startups tecnològiques. Es tracta d’un sector molt jove en que el 65% de les companyies tenen menys de 10 anys. Totes aquestes empreses generen més de 4.800 llocs de treball, facturen 592,5 milions d’euros i ho f

Oferta pública 22/07/2024

Ajuntament de Figueres 1 plaça d'Enginyer tècnic Consell Comarcal del Moianès 1 plaça d'Enginyer tècnic de l'Àrea de Territori Generalitat de Catalunya - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) 1 plaça de Desenvolupador d'aplicacions informàtiques a la Unitat de Sismologia Generalitat de Catalunya - Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) 1 plaça de Professor al Centre de Barcelona Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible 24 places de Cos d'Enginyers Geògrafs