Flexibilització del temps de treball

Des de finals dels anys 80 del segle passat s’ha anat produint una incorporació progressiva de la dona al món del treball a Catalunya: de taxes d’activitat femenina a l’entorn del 35% fins a arribar actualment a taxes per sobre del 70% de dones d’entre 16 i 64 anys que participen en el mercat laboral. La crisi econòmica viscuda a partir de 2008, que va destruir amb especial intensitat ocupació masculina, va provocar que més dones s’incorporessin al mercat de treball, i des d’aleshores la participació laboral de les dones s’ha estabilitzat. Concretament, la darrera dada disponible situa la taxa d’activitat femenina de 16 a 64 anys en el 74,6% (primer trimestre de 2023, d’acord amb l’Enquesta de població activa).

Aquesta entrada de la dona al món laboral va suposar un primer pas en el trencament dels rols de gènere, en què tradicionalment els homes eren els proveïdors principals del treball remunerat i les dones, del no remunerat, que engloba principalment tasques domèstiques i de cura de persones dependents. En aquest context, apareix el fenomen de la doble jornada de treball1 , és a dir, la suma de les hores que una persona dedica a la seva jornada laboral remunerada més les que destina a aquestes tasques no remunerades, amb les dificultats d’equilibri de la vida professional i personal que comporta.

El present document té com a objectiu analitzar les principals formes d’organització de treball flexible que poden contribuir a millorar aquest equilibri entre el món laboral i la vida privada. A més, compta amb un primer apartat en què s’analitza la distribució del temps des d’una perspectiva de gènere i les dificultats de conciliació. 

L’informe es tanca amb les conclusions i la bibliografia. 

Document Flexibilització del temps de treball

Més entrades de Mercat de treball

Entrada destacada

Accedeix a la nova Borsa de Treball de la UPC

Si ets membre d'UPC Alumni o estàs a punt de finalitzar els teus estudis a la nostra universitat, accedeix al portal d'ocupació de l...