Passa al contingut principal

Jornades UPC de compromís social i comunitari

Un any després de les primeres jornades de compromís social i comunitari, amb la recentment aprovada missió i visió de la UPC i l’actual procés de revisió dels seus valors, la UPC es referma en la necessitat d'incloure el compromís social com la pedra angular de la universitat, impregnant d’aquesta manera el sentit de l’activitat de recerca, la transferència de tecnologia, la generació de coneixement i la formació dels professionals.

Objectius de les jornades

  • Presentar el Programa CampusLab i projectes del curs 22-23
  • Donar visibilitat a les iniciatives de compromís social de la UPC 
  • Entregar el IV Premi UPC al Compromís Social del Consell Social 
  • Compartir reflexions i reptes compartits amb entitats socials
  • Teixir xarxa entre persones de la UPC actives en iniciatives de compromís social i entitats del territori

Inscripcions obertes

El personal de la UPC gaudirà del corresponent reconeixement amb una participació mínima del 80%, i els estudiants de 0,5 ECTS com a activitat extracurricular.

Inscriu-t'hi

Programa 12 de juliol «Transformem la societat des dels campus»

9.30 h Acollida participants

10.00 h Benvinguda. Pere Fuertes, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV).

10.05 h Com integrem el compromís social en les polítiques de la UPC?

  • Les set palanques de canvi del compromís social de la UPC. Josefina Antonijuan, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC.
  • Els campus, l’entorn i el món global: connectant aprenentatge, recerca i compromís social amb el territori. Joan Gispets, vicerector de Política Universitària.
  • Obrint els espais de la universitat per connectar amb les comunitats. Jordi Ros, vicerector d'Arquitectura, Infraestructures i Territori.
  • Escoltar l’entorn per entomar els reptes socials. Montserrat Guàrdia, presidenta Consell Social.

10.25 h Presentació d’iniciatives CampusLab i nous reptes per al curs 2023-24

  • Presentació del vídeo "CampusLab, projectes per a transformar els campus de la UPC".  
  • Recull d’experiències d’estudiantat i professorat que han desenvolupat treballs acadèmics CampusLab.
  • Programa pilot CampusLab aplicat a la gestió sostenible dels campus. Aprenentatges i noves oportunitats.

Diàleg amb la participació d'Elisabet Roca, directora de l'Institut de Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat de la UPC i professora del Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental; Xavier Badia, tècnic del Servei d’Infraestructures de la UPC i Damari Paredes, estudiant del Grau d’Estadística de la FME i de la Facultat d’Economia de la UB.

  • Presentació de la convocatòria CampusLab 23-24 i novetats de la nova edició.

Es presentarà la convocatòria de nous reptes acadèmics aplicats als campus de la UPC durant el proper curs. Equip tècnic UPC Sostenible.


11.15 h “Innovació social, xarxa i comunitat. Quin és el paper de la universitat?” 

  • Taula rodona amb la participació d'Esther Perelló de Fasolà; Jesús Delgado, vicepresident de la Taula del Tercer Sector i Laia Sullastres d'ACAPPS. Modera Didac Ferrer, cap del Gabinet d'Innovació i Comunitat.

11.45 h “Natàlia empoderada i Dèlia informada. Adreçant els reptes en la comunicació d'accions de responsabilitat social entre l'alumnat UPC"

  • TFE sobre la millora de la comunicació de les iniciatives de compromís social, coordinat per Isam Alegre, CITM-UPC i els estudiants Helena Lahora i Àlex Lopez.

12.00 h Lliurament del Premi UPC al Compromís Social

La presidenta del Consell Social de la UPC, Montserrat Guàrdia, lliurarà el premi a les tres iniciatives guanyadores, arran del procés participatiu de la IV edició del Premi UPC al Compromís Social:

  • Rehabilitant el Raval. Estudi de solucions de baix cost per a la rehabilitació energètica en llars vulnerables, iniciativa presentada per Alfredo de Jesús Guardo Zabaleta.
  •  Optimització energètica a l’Open Arms Uno: un doble compromís social, iniciativa presentada per Xavier Martinez Garcia.
  • LES - Llavor energètica i salut. Del cole a casa, iniciativa presentada per Eva Crespo Sánchez.

12.15 h Mostra d’iniciatives de compromís social

Mostra d'iniciatives presentades en el procés del IV Premi UPC al Compromís Social(obriu en una finestra nova)

12.45 h Experiències ETSAV amb accent social

En petits grups es realitzaran una sèrie de tallers i activitats que permetran viure i conèixer experiències CampusLab i de compromís social dutes a terme des de l'ETSAV. Cal inscripció prèvia. 

  • El procés de transició ecosocial a l’ETSAV. Amb Pere Fuertes, director de l'ETSAV, i La Politja, Economia Social i Solidària de Sant Cugat. Aforament 20 places.
  • Actuacions per a la transició energètica de l’ETSAV. Servei d’Infraestructures de la UPC i Servei de manteniment de l’ETSAV. Aforament 25 places.
  • Prototip Savasco, model de construcció amb residus orgànics. Mariana Palumbo, Investigadora del Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia en l'Edificació de l’ETSAV. Aforament 15 places.
  • Taller: aprèn a determinar el tipus de terra i les tècniques constructives més adients. Marta Miranda. Laboratori de Material de l’EPSEB.  Aforament 15 places.
  • Visita a l’espai LOW: reducció de la petjada de carboni en habitatges. Torsten Masseck, Sustainabilty and Metabolism in Architecture and Technology, ETSAV.  Aforament 15 places. INCRIPCIONS TANCADES
  • Gestió sostenible als campus: taller de construcció d’un hotel d’insectes per afavorir la biodiversitat. Artur Degollada, Associació Gestió Natural. Aforament 20 places.

13.30 h Cloenda

Més entrades d'Esdeveniments

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La ciberseguretat a Catalunya

El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys. Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021. [PÍNDOLA] La ciberseguretat a Catalunya CAT EN Descarrega l'informe complet Més posts de Mercat de treball

Pràctiques Ciberseguretat - Consultoria a UPCnet

Som l'empresa de consultoria i serveis digitals avançats de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Proporcionem a la UPC serveis TIC amb la màxima fiabilitat, rendibilitat i amb evolució constant per donar suport a l’estratègia de la Universitat. Combinem el coneixement generat a la UPC amb el talent i l'experiència del nostre equip format per més de 250 professionals de l’enginyeria i la consultoria, adquirida treballant en projectes i empreses líders des de fa més de 20 anys. Facilitem el creixement de les persones del nostre equip perquè siguin les i els líders tecnològics del futur. Ho fem en un bon ambient de treball i amb condicions flexibles. El teu repte Col·laborar en diverses oficines tècniques de seguretat, donant suport al rol de CISO i assistència en la revisió i elaboració de polítiques i procediments de seguretat, gestió de riscos, plans de continuïtat, programes de dinamització de la ciberseguretat, elaboració de píndoles formatives... Participar en proj

Els semiconductors a Catalunya

Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats. En xifres globals, el 2024 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors arribaran als 588.360 milions de dòlars, un augment del 13% respecte l'any anterior. De cara a futur, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors creixi a un ritme del 6,3% anual fins al 2027. I nforme complet Els semiconductors a Catalunya Píndola: Els semiconductors a C