Passa al contingut principal

Open Class "MEDINA: Audit-Based Certification for Cloud Services in Europe". UPC School

El dimecres 12-04-2023, a les 18:30, tindrà lloc al Tech Talent Center (Badajoz, 73. Barcelona) una Open Class del màster en Cybersecurity Management (Presencial).

En el transcurs dels pròxims anys, les regulacions relacionades amb intel·ligència artificial (AI Act), equip de radiocomunicació (RED) o IoT (CRA, NIS2) tindran un rol central en la ciberseguretat a la Unió Europea. Inherent a aquestes regulacions, trobem la certificació, dins del qual ENISA (EU Agency for Cybersecurity) té el mandat de crear esquemes per a diferents tecnologies, incloent-hi cloud (EUCS - EU Cybersecurity Certification Scheme for Cloud Services).

EUCS defineix requeriments bàsics d'automatització per a serveis cloud, principalment per al monitoratge de compliment normatiu com un primer pas en la direcció de la certificació contínua i automatitzada de la seguretat. En aquest context, el projecte Europeu H2020 MEDINA investiga tècniques i desenvolupa eines que facilitin el compliment de l'EUCS, a més de proveir els fonaments per automatitzar processos de certificació fent ús d'intel·ligència artificial (NLP), blockchain i SSI (Self Sovereign Identities).

Els resultats d'aquest projecte són portats a organismes d'estandardització (e.g., CEN CENELEC) per garantir que MEDINA pugui tenir una aplicació pràctica i duradora després de la finalització.

Aquesta sessió presentarà els reptes i oportunitats que han estat identificats a MEDINA, així com els resultats obtinguts en les diferents facetes, incloent-hi el primer prototip compatible amb proveïdors cloud actuals. Finalment, aquesta sessió abordarà la feina futura en aquesta àrea, per exemple, la certificació automatitzada de la seguretat en sistemes d'intel·ligència artificial.

El ponent

Jesús Luna, especialista de ciberseguretat per a cloud i intel·ligència artificial a Robert Bosch GmbH (Alemanya).

Treballa des del 1995 a l'àrea de ciberseguretat, col·laborant amb sectors públics i privats, tant a Amèrica com a Europa. És doctor en Arquitectura de Computadors per la UPC (2008), i ha estat investigador postdoctoral dins de la xarxa d'excel·lència CoreGRID (Grècia/Xipre, 2008-2009), així com a la Universitat de Darmstadt (Alemanya, 2011 -2014).

Ha escrit més de 50 publicacions a l'àrea de ciberseguretat, incloent-hi articles científics, estàndards (ISO/IEC, NIST) i manté una patent per a la detecció de botnets financers. Ha estat director R+D a la Cloud Security Alliance (UK) i gerent de criptografia aplicada al Banc de Mèxic. El 2020 va ser nominat per ENISA (Agència de Ciberseguretat Europea) com un dels 20 experts europeus en certificació de la ciberseguretat cloud. Les seves àrees d'especialitat són la seguretat per a cloud/intel·ligència artificial, la certificació i l'automatització de la seguretat.

Més informació

Més entrades de Formació

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La ciberseguretat a Catalunya

El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys. Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021. [PÍNDOLA] La ciberseguretat a Catalunya CAT EN Descarrega l'informe complet Més posts de Mercat de treball

Pràctiques Ciberseguretat - Consultoria a UPCnet

Som l'empresa de consultoria i serveis digitals avançats de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Proporcionem a la UPC serveis TIC amb la màxima fiabilitat, rendibilitat i amb evolució constant per donar suport a l’estratègia de la Universitat. Combinem el coneixement generat a la UPC amb el talent i l'experiència del nostre equip format per més de 250 professionals de l’enginyeria i la consultoria, adquirida treballant en projectes i empreses líders des de fa més de 20 anys. Facilitem el creixement de les persones del nostre equip perquè siguin les i els líders tecnològics del futur. Ho fem en un bon ambient de treball i amb condicions flexibles. El teu repte Col·laborar en diverses oficines tècniques de seguretat, donant suport al rol de CISO i assistència en la revisió i elaboració de polítiques i procediments de seguretat, gestió de riscos, plans de continuïtat, programes de dinamització de la ciberseguretat, elaboració de píndoles formatives... Participar en proj

Els semiconductors a Catalunya

Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats. En xifres globals, el 2024 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors arribaran als 588.360 milions de dòlars, un augment del 13% respecte l'any anterior. De cara a futur, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors creixi a un ritme del 6,3% anual fins al 2027. I nforme complet Els semiconductors a Catalunya Píndola: Els semiconductors a C