Passa al contingut principal

Algorrritmes UPC - Alerta climàtica: llums i acció!

Sabíeu que ja s’han complert totes les prediccions que la comunitat científica va fer fa 30 anys sobre el canvi climàtic? La mateixa comunitat afirma ara que encara som a temps d’aturar l'escalfament global del planeta, sempre que superem les visions negatives i actuem de manera decisiva, tant individualment com col·lectiva. 

I per aconseguir aquest canvi de xip i passar a l'acció, el nou pòdcast de la sèrie ‘Algorrritmes UPC’ també es posa en alerta climàtica i parla amb Olga Alcaraz, professora de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), i Katherine Tinoco, estudiant del màster universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat de la UPC. 

Totes dues van participar en la darrera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que va tenir lloc el novembre passat a Egipte amb l’objectiu de proposar noves solucions per superar l’estat d’alerta climàtica. I és que, com expliquen les protagonistes del pòdcast, els efectes del canvi climàtic són més presents que mai en la nostra vida: més inundacions, sequeres, restriccions d'aigua, embassaments buits i estius més llargs i càlids.

Tot i que estan d’acord a afirmar que a la COP27 no es van prendre les decisions dràstiques que s’esperaven, totes dues són optimistes i subratllen la importància de l'Acord de París, subscrit el 2020 per gairebé tots els països del món, amb el compromís de tirar endavant mesures per aconseguir que la temperatura mitjana de la Terra no superi els 1,5 graus centígrads.

Però les accions per aconseguir aquest objectiu són complicades: només podem emetre un màxim de 400 gigatones de diòxid de carboni (CO2), una xifra que s’anomena pressupost global de carboni restant. Però també se sap que, al ritme actual, en 10 anys l’haurem superat.

Olga Alcaraz explica la seva proposta per repartir aquest pressupost entre tots els països de manera equitativa. La pregunta de partida és: en quin volum hauria de reduir les emissions cada país perquè globalment puguem aturar l'escalfament global a la temperatura d’1,5 graus? La resposta es basa en quatre principis: igualtat, responsabilitat històrica, capacitat tecnològica i econòmica, i dret al desenvolupament. Aquesta proposta ja és una referència perquè els països elaborin els seus compromisos de reducció d'emissions.

Per part seva, com a estudiant i activista en moviments d’acció climàtica al Perú, Katherine Tinoco va explicar a la COP27 experiències del Sud Global, algunes de contradictòries, però d’altres esperançadores, com és el cas de l’impuls de projectes que impliquen l’empoderament de les comunitats indígenes i la recuperació de coneixements ancestrals per adaptar-se als efectes adversos del canvi climàtic a partir d’estratègies i solucions basades en la natura. 

'Algorrritmes UPC' és una producció del Servei de Comunicació de la UPC, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

Més posts d'UPC

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Oferta pública 17/09/2024

  Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de CFD Urban air quality simulations (R0) Corporació Sanitària Parc Taulí 1 plaça de Tècnic d'enginyeria R+D+I Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) 3 places d'Enginyer Tècnic o Superior - Obres modernització de Regadius (Catalunya) Generalitat de Catalunya - Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) 1 plaça de PhD candidate for the Efficient Use of Water in Agriculture Program Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) 1 plaça d'Innovation Manager Severo Ochoa grant Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) 1 plaça d'Investigador predoctoral amb destinació al Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia Universitat de Girona (UdG) 1 plaça de Tècnic a l'Institut de Recerca Educativa Universitat de Girona (UdG) 1 plaça de Personal investigador predoctoral en formació al Departament d'Enginyeria Mecànica i de la Construcció In

Traineeship at the EU Council

Twice a year the General Secretariat of the Council offers 5-month paid traineeship periods in Brussels: 16 February to 15 July (first period) 1 September to 31 January (second period) Regular paid traineeships Eligibility Applicants must be EU citizens; Have a university degree; Proficiency in English or French (C1 level) and very good knowledge of two EU official languages; Completing the first cycle of higher education is necessary. No previous training (paid or unpaid) or employment for more than six weeks at an EU institution, body, agency or office. Benefits A monthly grant of €1,376.88 net. Two days of leave per month. €60 monthly allowance for use in Council’s restaurants. A travel allowance. Més informació Més posts de Pràctiques

Graduate programs (10)

European Trainee Program | Application Consultant / Lime Technologies Sales Graduate Talent Program / Samsung International Trainee – Project Management I Offshore Portfolio / Vattenfall International Tech Talent Program / Accenture Nordics Shell Graduate Programme 2024/2025 / Shell Audit graduate at Deloitte Copenhagen / Deloitte Consulting Kickstart din karriere i PwC som Graduate i Risk Assurance / PwC UNIQLO Management Candidate – Graduate Programme France / UNIQLO Operations Leadership Graduate Program / Hilti Global Graduate Program – Supply Chain / Lantmännen Més Graduate programs Més posts de Graduate programs