Passa al contingut principal

Informe: Digitalización de la Producción Industrial

L'informe "Digitalización de la Producción Industrial" del Centre d'Estudis i Prospectiva Industrial de l'Escola d'Organització Industrial (Cepi-EOI) analitza l'impacte de la digitalització en la producció industrial. L'informe comença per definir la digitalització com "el procés d'integració de les tecnologies digitals a tots els aspectes de l'activitat empresarial". En el context de la producció industrial, la digitalització inclou la implementació de tecnologies com l'internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial (IA), la realitat augmentada (AR) i la realitat virtual (VR).

L'informe identifica tres principals beneficis de la digitalització en la producció industrial:

  • Millora de la eficiència: La digitalització pot ajudar a les empreses a reduir els costos i millorar la productivitat. Per exemple, l'IoT pot permetre a les empreses monitoritzar els seus equips i processos en temps real, cosa que pot ajudar a identificar i corregir problemes abans que causin interrupcions.
  • Millora de la qualitat: La digitalització pot ajudar a les empreses a produir productes i serveis de major qualitat. Per exemple, l'IA pot ser utilitzada per detectar defectes en els productes o per personalitzar els productes o serveis per a les necessitats específiques dels clients.
  • Millora de la flexibilitat: La digitalització pot ajudar a les empreses a ser més flexibles i adaptables als canvis del mercat. Per exemple, l'AR i la VR poden ser utilitzades per formar treballadors nous o per permetre als treballadors operar equips a distància.

L'informe també identifica alguns reptes que les empreses han de superar per aprofitar els beneficis de la digitalització. Aquests reptes inclouen:

  • La falta de talent: La digitalització requereix un nou conjunt de competències que moltes empreses no tenen.
  • La falta de confiança: Les empreses poden tenir por de la incertesa que pot generar la digitalització.
  • La falta de maduresa: Moltes empreses encara estan en les primeres etapes de la digitalització.

L'informe conclou que la digitalització és una oportunitat important per a les empreses industrials. Les empreses que adoptin la digitalització podran millorar la seva eficiència, qualitat i flexibilitat, i ser més competitives en el mercat.

A continuació, es detallen alguns exemples concrets de com les empreses industrials estan utilitzant la digitalització:

  • Volkswagen: L'empresa automobilística utilitza l'IA per personalitzar els vehicles segons les preferències dels clients.
  • Siemens: L'empresa tecnològica utilitza l'IoT per monitoritzar els seus equips industrials.
  • Ford: L'empresa automobilística utilitza la realitat virtual per formar treballadors nous.

Aquests exemples mostren que la digitalització està tenint un impacte important en la producció industrial. Les empreses que volen ser competitives en el futur hauran d'adaptar-se a aquest canvi.

Llegir informe

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La ciberseguretat a Catalunya

El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys. Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021. [PÍNDOLA] La ciberseguretat a Catalunya CAT EN Descarrega l'informe complet Més posts de Mercat de treball

Pràctiques Ciberseguretat - Consultoria a UPCnet

Som l'empresa de consultoria i serveis digitals avançats de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Proporcionem a la UPC serveis TIC amb la màxima fiabilitat, rendibilitat i amb evolució constant per donar suport a l’estratègia de la Universitat. Combinem el coneixement generat a la UPC amb el talent i l'experiència del nostre equip format per més de 250 professionals de l’enginyeria i la consultoria, adquirida treballant en projectes i empreses líders des de fa més de 20 anys. Facilitem el creixement de les persones del nostre equip perquè siguin les i els líders tecnològics del futur. Ho fem en un bon ambient de treball i amb condicions flexibles. El teu repte Col·laborar en diverses oficines tècniques de seguretat, donant suport al rol de CISO i assistència en la revisió i elaboració de polítiques i procediments de seguretat, gestió de riscos, plans de continuïtat, programes de dinamització de la ciberseguretat, elaboració de píndoles formatives... Participar en proj

Els semiconductors a Catalunya

Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats. En xifres globals, el 2024 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors arribaran als 588.360 milions de dòlars, un augment del 13% respecte l'any anterior. De cara a futur, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors creixi a un ritme del 6,3% anual fins al 2027. I nforme complet Els semiconductors a Catalunya Píndola: Els semiconductors a C