La circularitat de les energies renovables de Catalunya

La circularitat en l'àmbit de les energies renovables s'ha convertit en una qüestió de gran rellevància tant a nivell europeu com mundial. Aquesta tendència es pot atribuir principalment a tres factors: la importància d'aquest sector en la descarbonització de l'economia, la dependència de materials crítics per a la Unió Europea, amb els riscos associats de subministrament, i l'aproximació del final de vida útil de les primeres instal·lacions renovables (es preveu que, cap al 2030, les primeres instal·lacions de panells fotovoltaics i aerogeneradors arribin al seu final de vida i calgui gestionar una generació significativa d’aquests residus).

Les energies renovables van aportar el 15,4% de la demanda elèctrica catalana el 2021 i, per complir amb la Llei del canvi climàtic, han d'arribar al 50% l’any 2030 i al 100% el 2050. Els panells fotovoltaics de base de silici cristal·lí seran la tecnologia dominant en el mercat fins al 2030 i aquests estan fets majoritàriament de vidre, alumini, polímers i silici, entre altres materials. La composició material dels aerogeneradors varia segons els models i fabricants. Catalunya, com la resta de la Unió Europea, mostra vulnerabilitat en la cadena de subministrament d'aquestes tecnologies, especialment en l'extracció de matèries primeres, algunes de les quals són crítiques i estratègiques, per la qual cosa el reciclatge cobra especial interès.

Descarregar informe

Més posts de Mercat de treball

Entrada destacada

Properes activitats. Serveis gratuïts per a alumnat i alumni de la UPC

Entrevistes d'assessorament Reserva la teva cita En línia Presencial Biblioteca Rector Gabriel Ferraté Presencial EEBE Presencial ETSEIB...