El Tribunal de Comptes Europeu ha publicat recentment un informe especial titulat "La política industrial de la UE en l'àmbit de l'hidrogen renovable", que avalua l'eficàcia de la Comissió Europea en la creació de les condicions adequades per als mercats emergents de l'hidrogen renovable i amb baixes emissions de carboni.
Principals conclusions de l'informe
L'informe conclou que la Comissió ha aconseguit en part crear les condicions necessàries per al mercat emergent de l'hidrogen i la seva cadena de valor a la UE, però destaca diverses àrees de millora:
- Objectius poc realistes: La Comissió va establir objectius de producció i importació d'hidrogen renovable sense realitzar anàlisis rigoroses prèvies. Aquests objectius han resultat ser massa ambiciosos i és poc probable que la UE els compleixi per al 2030.
- Marc jurídic incomplet: Tot i que el marc jurídic per a l'hidrogen renovable està en gran part complet, encara falten alguns actes jurídics per a l'hidrogen amb baixes emissions de carboni.
- Coordinació insuficient: L'informe destaca la necessitat de millorar la coordinació tant internament a la Comissió com amb els Estats membres i la indústria.
Recomanacions clau
El Tribunal de Comptes Europeu fa diverses recomanacions a la Comissió Europea:
- Realitzar una comprovació de la situació real i prendre decisions estratègiques sobre el camí a seguir.
- Establir un full de ruta de la UE i fer un seguiment dels avenços.
- Avaluar l'adequació dels mecanismes de finançament de la UE.
- Realitzar un seguiment del procés de concessió d'autoritzacions als Estats membres.
- Prendre decisions clares sobre les accions de suport i coordinació amb la indústria de l'hidrogen.
Implicacions per al futur
L'informe subratlla la importància de l'hidrogen renovable en la descarbonització de sectors difícils d'electrificar i en l'assoliment dels objectius climàtics de la UE. No obstant això, posa de manifest els reptes significatius que encara s'han d'abordar per desenvolupar un mercat d'hidrogen renovable viable i competitiu a la UE.
Més posts de Mercat de treball
Comentaris