El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, elaborat per la Fundació Cercle Tecnològic de Catalunya, arriba a la seva 16a edició, consolidant-se com un estudi de referència que analitza l'estat i l'evolució de l'ecosistema tecnològic digital a la regió. Aquesta edició ha aconseguit una participació rècord de 1.537 professionals, un augment del 21% respecte a l'any anterior, amb representants tant d'empreses TIC com de sectors no tecnològics.
Principals Conclusions
- Impacte Econòmic: El sector TIC representa el 9% del PIB català, superant sectors com la indústria química, l'automoció i la construcció. El 2023, les empreses TIC van facturar 26.446 milions d'euros, un increment del 12,5% respecte a l'any anterior, destacant com el creixement més significatiu dels darrers cinc anys.
- Reptes de Talent: La manca de talent qualificat és un dels grans reptes del sector. El 2023, hi va haver 9.231 vacants no cobertes, limitant el potencial de creixement econòmic. Tot i això, el 60,3% de les empreses preveuen augmentar la contractació durant el 2024, reflectint un optimisme creixent.
- Tendències Tecnològiques: La intel·ligència artificial es consolida com una tendència clau dins del sector, amb un impacte significatiu en diversos sectors econòmics i en la societat en general. A més, les TIC es consideren una eina essencial per a la sostenibilitat.
- Clima de Negoci: El nombre d'empreses TIC a Catalunya va augmentar lleugerament fins a les 17.854 el 2023, contrastant amb una disminució a nivell estatal. Aquest creixement es produeix en un context de retrocés a escala nacional, destacant la resiliència de l'ecosistema TIC català.
- Comparativa Internacional: Tot i el creixement, el sector TIC català representa un percentatge menor del PIB en comparació amb la mitjana de la UE. No obstant, es manté competitiu en termes de facturació mitjana i nombre de treballadors TIC, situant-se per sota de la mitjana europea però amb un alt valor afegit.
Més posts de Mercat de treball
Comentaris