La tortuga careta (Caretta caretta) és l’espècie més comuna del Mediterrani, amb poblacions nidificants estables a la conca oriental (principalment Grècia, Turquia i Xipre). No obstant això, en els darrers anys s’ha registrat un augment d’esdeveniments esporàdics de nidificació al Mediterrani occidental, principalment a Itàlia, Espanya, França, Tunísia i Algèria.
A Catalunya s’han identificat més de 25 nius en els últims 10 anys. L’any passat, es va registrar un total de 10 nius en el litoral català, cosa que duplicava la xifra rècord assolida l’any 2021, que va ser de 5 nius.
La nidificació té lloc a l’estiu, moment de gran afluència de persones a les platges catalanes. Aquest fet implica la necessitat de custòdia i vigilància dels nius detectats per assegurar l’èxit de l’eclosió dels ous. És en aquest punt on les persones voluntàries esdevenen una peça clau, tant per donar suport al personal municipal en la protecció dels nius com per sensibilitzar la ciutadania.
La campanya d’informació, sensibilització i voluntariat de custòdia de nius de tortugues marines és liderada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de la Fundació CRAM en la coordinació del voluntariat.
Totes les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar a la borsa de voluntariat de custòdia de nius de tortuga careta, i la Fundació CRAM es posarà en contacte amb les persones inscrites per explicar els passos a seguir.
Més posts de Voluntariat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada