Passa al contingut principal

Enginyer/a de software per al tractament de dades de la missió PhotSat per l'IEEC

L'objecte d'aquesta convocatòria és el procés de selecció d'un candidat per ocupar un lloc de treball d'enginyer/a adscrit al projecte PhotSat de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

PhotSat, una de les missions amb nanosatèl·lits de l'IEEC, és un CubeSat de 12U que escanejarà el cel i obtindrà fotometria (mesura dels fotons) d'estrelles brillants. Amb dos petits telescopis desenvolupats a l'IEEC, el PhotSat observarà les estrelles en llum visible i ultraviolada, alhora que detectarà i alertarà de possibles supernoves. Amb un desenvolupament àgil, es preveu llançar el satèl·lit a finals del 2025.

L'IEEC vol contractar una persona per contribuir en el disseny i implementació d'un sistema integral per a la gestió, monitorització, emmagatzematge, processat i publicació de les dades fotomètriques rebudes de PhotSat. Això també inclou el desenvolupament del marc necessari per a la integració i publicació d'alertes astrofísiques amb algorismes desenvolupats per experts de l'IEEC i l'ICCUB. Les alertes es difondran a través de mitjans estàndards (connexió amb bases de dades d'alertes) per fer-ne seguiment des d'observatoris terrestres.

La persona contractada també contribuirà a crear un sistema general de gestió de dades a terra de les dades de PhotSat, incloent-hi una base de dades amb una senzilla interfície d'usuari per a l'equip científic i tècnic de PhotSat. El lloc de feina serà l'ICCUB (Barcelona).

El/la candidat/a seleccionat/da tindrà les funcions i responsabilitats següents:

  • Disseny i implementació del model de dades en brut de PhotSat i de la infraestructura de programari necessària per a gestionar l’arxiu de dades a terra (sistema d’emmagatzematge, interfície i protocols d’accés).
  • Selecció i desplegament de la tecnologia de transport de les dades en brut des de l’estació terrestre (o centre d’operacions) a l’arxiu de dades, en cas que aquesta no estigui ja proporcionada pel constructor principal o pel proveïdor de serveis.
  • Disseny i implementació d’eines en diversos llenguatges per accedir i desar tant les dades pròpies de PhotSat com dels subproductes obtinguts del seu processat i alertes.
  • Sistema de còpia de seguretat i redundància de dades.
  • Disseny i implementació d’eines bàsiques web per la monitorització del tràfic de dades (accessos i transferències) i de l’estat de l’arxiu de dades (estadístiques de continguts, avisos tècnics del sistema, etc.), així com de la base d’alertes científiques generades.
  • Contribuir a la creació de dades simulades de PhotSat per a testejar els algorismes científics per a la detecció de fonts transitòries ràpides i lentes.
  • Opcionalment, segons l’evolució del disseny detallat de missió: Integració d’un sistema parametritzable per a la detecció d’alertes ràpides (escala de temps de 10-20 min) a bord de PhotSat, que es basarà en una implementació desenvolupada per experts de l’ICCUB i l’IEEC, i sistema d’enviament de les alertes per a la seva difusió a observatoris terrestres, mitjançant constel·lacions satel·litals, també parametritzable per ajustar-ne el rendiment en òrbita.
  • Integració d’un sistema per a la detecció d’alertes científiques generades a terra, emprant les dades rebudes de PhotSat i algorismes desenvolupats per experts de l’ICCUB i l’IEEC. Les alertes generades es distribuiran a observatoris terrestres, de manera similar a les alertes ràpides, per fer-ne seguiment.
  • Implementació d’un programa de testeig a diversos nivells de la infraestructura i sistema desenvolupats i la seva integració amb altres components de programari de PhotSat.
  • Elaboració de la documentació necessària (informes, articles, etc.) per a presentar els resultats de la investigació/desenvolupament.

La recepció de candidatures finalitzarà el dia 12/03/2024

Més informació

Més posts de Recerca

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La ciberseguretat a Catalunya

El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys. Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021. [PÍNDOLA] La ciberseguretat a Catalunya CAT EN Descarrega l'informe complet Més posts de Mercat de treball

Pràctiques Ciberseguretat - Consultoria a UPCnet

Som l'empresa de consultoria i serveis digitals avançats de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Proporcionem a la UPC serveis TIC amb la màxima fiabilitat, rendibilitat i amb evolució constant per donar suport a l’estratègia de la Universitat. Combinem el coneixement generat a la UPC amb el talent i l'experiència del nostre equip format per més de 250 professionals de l’enginyeria i la consultoria, adquirida treballant en projectes i empreses líders des de fa més de 20 anys. Facilitem el creixement de les persones del nostre equip perquè siguin les i els líders tecnològics del futur. Ho fem en un bon ambient de treball i amb condicions flexibles. El teu repte Col·laborar en diverses oficines tècniques de seguretat, donant suport al rol de CISO i assistència en la revisió i elaboració de polítiques i procediments de seguretat, gestió de riscos, plans de continuïtat, programes de dinamització de la ciberseguretat, elaboració de píndoles formatives... Participar en proj

Els semiconductors a Catalunya

Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats. En xifres globals, el 2024 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors arribaran als 588.360 milions de dòlars, un augment del 13% respecte l'any anterior. De cara a futur, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors creixi a un ritme del 6,3% anual fins al 2027. I nforme complet Els semiconductors a Catalunya Píndola: Els semiconductors a C