Papers de l'Observatori de la Indústria. Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Aquest estudi pretén posar el focus i obrir debat sobre algunes transicions que poden condicionar la competitivitat de la indústria catalana a llarg termini. Però abans de mirar endavant cal mirar endarrere: la trajectòria seguida per l’economia catalana en les últimes dècades es caracteritza per un creixement demogràfic excepcionalment expansiu en el context europeu, per una pobre evolució de la productivitat, particularment des de 1990, per l’explosió del sector turístic i per una profunda reconversió industrial que no pot identificar-se amb una desindustrialització.

La transició demogràfica alterarà profundament una trajectòria secular de rapidíssim creixement del PIB.

La transició energètica a un sistema descarbonitzat representa un esforç majúscul però que és necessari per evitar la catàstrofe climàtica.

La prosperitat de Catalunya requereix d’una bona connexió aeroportuària que l’actual infraestructura no pot suportar.

L’escassedat de territori apte per a la urbanització en les immediacions de regió metropolitana de Barcelona constitueix un seriós coll d’ampolla que dificulta la continuïtat de la industrialització. Vèncer-lo exigeix la creació d’un servei eficaç de trens regionals.

L’escassedat d’aigua a les conques litorals, i molt concretament a la regió metropolitana de Barcelona constitueix un altre coll d’ampolla fonamental.

El sector turístic català –particularment el de sol i platja– és de baixa productivitat i genera un atur estacional molt important.

El sector industrial afronta el repte que impliquen certes mutacions tecnològiques de caràcter disruptiu i la intensa competència internacional.

Informe: Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Més entrades de Mercat de treball

Entrada destacada

Dinamitza el teu networking amb Linkedin. UPC Alumni

Desenvolupa tècniques per cercar feina T'oferim tot un ventall de consells i recomanacions per guiar la recerca de feina, desenvolupant ...