Passa al contingut principal

Papers de l'Observatori de la Indústria. Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Aquest estudi pretén posar el focus i obrir debat sobre algunes transicions que poden condicionar la competitivitat de la indústria catalana a llarg termini. Però abans de mirar endavant cal mirar endarrere: la trajectòria seguida per l’economia catalana en les últimes dècades es caracteritza per un creixement demogràfic excepcionalment expansiu en el context europeu, per una pobre evolució de la productivitat, particularment des de 1990, per l’explosió del sector turístic i per una profunda reconversió industrial que no pot identificar-se amb una desindustrialització.

La transició demogràfica alterarà profundament una trajectòria secular de rapidíssim creixement del PIB.

La transició energètica a un sistema descarbonitzat representa un esforç majúscul però que és necessari per evitar la catàstrofe climàtica.

La prosperitat de Catalunya requereix d’una bona connexió aeroportuària que l’actual infraestructura no pot suportar.

L’escassedat de territori apte per a la urbanització en les immediacions de regió metropolitana de Barcelona constitueix un seriós coll d’ampolla que dificulta la continuïtat de la industrialització. Vèncer-lo exigeix la creació d’un servei eficaç de trens regionals.

L’escassedat d’aigua a les conques litorals, i molt concretament a la regió metropolitana de Barcelona constitueix un altre coll d’ampolla fonamental.

El sector turístic català –particularment el de sol i platja– és de baixa productivitat i genera un atur estacional molt important.

El sector industrial afronta el repte que impliquen certes mutacions tecnològiques de caràcter disruptiu i la intensa competència internacional.

Informe: Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui és qui entre les 25 empreses que més facturen de Catalunya?. Via empresa

Dels "reis" de l'automoció de Martorell, a les infraestructures i el poder de la indústria farmacèutica catalana. Les 25 empreses amb seu a Catalunya que més facturen al territori superen de llarg els 1.000 milions d'euros de facturació anuals, generant un impacte notori al PIB català. Qui és qui entre les empreses capdavanteres de Catalunya? Pista: la majoria d'elles són àmpliament reconegudes per la població, però algunes d'elles són del tot inesperades. A continuació, el rànquing de les 25 empreses que més facturen a Catalunya, segons xifres que ha avançat Acció en exclusiva a VIA Empresa. Notícia Més posts de Mercat de treball

Oferta pública 15/07/2024

  Ajuntament de l'Ametlla de Mar 1 plaça d'Administrador de sistemes adscrit al departament d'informàtica Ajuntament de Vilafranca del Penedès 1 plaça de Tècnic d'informàtica de sistemes Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Research Engineer - Star-HPC-8 (RE2) Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) 1 plaça de Technician of Competitive Calls Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) 2 places d'Enginyer Tècnic o Superior - Obres modernització de Regadius (Catalunya) Figueres de Serveis, SA (FISERSA) 1 plaça de Cap de Qualitat i Control de Processos Fundació Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) 1 plaça de Collaboration grant in for the project ADAM Automation of Metabolomics Data Analysis Fundació Institut Universitari de Recerca per a l'Atenció Primària de la Salut Jordi Gol i Gurina 1 plaça d'Epidemiòleg sènior RWEpi Fundació Institut Universitari de Re

Ofertes de recerca a la UPC

Teniu coneixements en Enginyeria Electrònica o de Telecomunicació?   Aquesta setmana us portem una plaça d’iniciació a la Recerca Doctoral on podríeu encaixar. Per treballar al Departament d’Enginyeria Electrònica i, en concret, en un projecte per dissenyar i implementar circuits MPPT (seguiment del punt màxim de potència) per a la seva aplicació a captadors d’energia, òptics i tèrmics, en interiors d'edificis per alimentar nodes sensors. Us interessa? Tots els detalls en aquest enllaç Més ofertes laborals d’altres àmbits, al web   Més posts d' UPC