Passa al contingut principal

Papers de l'Observatori de la Indústria. Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Aquest estudi pretén posar el focus i obrir debat sobre algunes transicions que poden condicionar la competitivitat de la indústria catalana a llarg termini. Però abans de mirar endavant cal mirar endarrere: la trajectòria seguida per l’economia catalana en les últimes dècades es caracteritza per un creixement demogràfic excepcionalment expansiu en el context europeu, per una pobre evolució de la productivitat, particularment des de 1990, per l’explosió del sector turístic i per una profunda reconversió industrial que no pot identificar-se amb una desindustrialització.

La transició demogràfica alterarà profundament una trajectòria secular de rapidíssim creixement del PIB.

La transició energètica a un sistema descarbonitzat representa un esforç majúscul però que és necessari per evitar la catàstrofe climàtica.

La prosperitat de Catalunya requereix d’una bona connexió aeroportuària que l’actual infraestructura no pot suportar.

L’escassedat de territori apte per a la urbanització en les immediacions de regió metropolitana de Barcelona constitueix un seriós coll d’ampolla que dificulta la continuïtat de la industrialització. Vèncer-lo exigeix la creació d’un servei eficaç de trens regionals.

L’escassedat d’aigua a les conques litorals, i molt concretament a la regió metropolitana de Barcelona constitueix un altre coll d’ampolla fonamental.

El sector turístic català –particularment el de sol i platja– és de baixa productivitat i genera un atur estacional molt important.

El sector industrial afronta el repte que impliquen certes mutacions tecnològiques de caràcter disruptiu i la intensa competència internacional.

Informe: Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Graduate Programs (3)

GSK Future Leaders graduate programme .  Sustainability Analyst Internship & Graduate Program.  All We Wear Group Graduate Management Traineeship Programme (GMT) .  AB InBev Shell Graduate Programme 2024 - Germany Business Planning and Supply Chain Graduate . Henkel Graduate Program CHAiNGERS Operations & Supply Chain . Henkel Engineering & Technology Graduate Programme . Rolls-Royce Més posts de Graduate program

Oferta pública 16/04/2024

  Ajuntament de Viladecans 1 plaça de Tècnic de gestió Qualitat Ambiental, Pla Local d'Ocupació 2024 (PFO) Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Processor design engineer (RE1) Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Dual Technologies (R4) Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) 1 plaça de Tècnic de suport a la recerca Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) 1 plaça d'Innovation Leader in projects related to Increase energy user awareness and energy communities Diputació de Tarragona 1 plaça d'Enginyer tècnic industrial a Enginyeria Municipal - Assistència en Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori Diputació de Tarragona 1 plaça d'Auxiliar administratiu a Gestió Administrativa - Assistència en Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori Fundació Bosch Gimpera 1 plaça d'Ajudant inve

Oferta pública 15/04/2024

  Ajuntament de la Canonja Borsa de treball de places d'Enginyer tècnic industrial. Pla d'ocupació 2024 Ajuntament de Montcada i Reixac Borsa de treball de places de Personal tècnic mitjà de sistemes d'informació i comunicació Ajuntament de Montcada i Reixac Borsa de treball de places de Personal tècnic mitjà de desenvolupament d'aplicatius Ajuntament de Reus Borsa de treball de places d'Enginyer de camins, canals i ports Ajuntament de Santa Cristina d'Aro Borsa de treball de places d'Arquitecte tècnic Ajuntament de Tiana 1 plaça de Secretari de classe segona Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Research Engineer - HPC programmer (RE1) Consorci del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) 1 plaça de Tècnic en sistemes d'observació, seguiment i conservació de la biodiversitat Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) 2 places de Graduat en Enginyeria o Enginyeria Tècnica