Passa al contingut principal

Papers de l'Observatori de la Indústria. Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Aquest estudi pretén posar el focus i obrir debat sobre algunes transicions que poden condicionar la competitivitat de la indústria catalana a llarg termini. Però abans de mirar endavant cal mirar endarrere: la trajectòria seguida per l’economia catalana en les últimes dècades es caracteritza per un creixement demogràfic excepcionalment expansiu en el context europeu, per una pobre evolució de la productivitat, particularment des de 1990, per l’explosió del sector turístic i per una profunda reconversió industrial que no pot identificar-se amb una desindustrialització.

La transició demogràfica alterarà profundament una trajectòria secular de rapidíssim creixement del PIB.

La transició energètica a un sistema descarbonitzat representa un esforç majúscul però que és necessari per evitar la catàstrofe climàtica.

La prosperitat de Catalunya requereix d’una bona connexió aeroportuària que l’actual infraestructura no pot suportar.

L’escassedat de territori apte per a la urbanització en les immediacions de regió metropolitana de Barcelona constitueix un seriós coll d’ampolla que dificulta la continuïtat de la industrialització. Vèncer-lo exigeix la creació d’un servei eficaç de trens regionals.

L’escassedat d’aigua a les conques litorals, i molt concretament a la regió metropolitana de Barcelona constitueix un altre coll d’ampolla fonamental.

El sector turístic català –particularment el de sol i platja– és de baixa productivitat i genera un atur estacional molt important.

El sector industrial afronta el repte que impliquen certes mutacions tecnològiques de caràcter disruptiu i la intensa competència internacional.

Informe: Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Oferta pública 22/09/2023

  Ajuntament de Terrassa - Eco-equip, SAM 1 plaça de Cap de planta de Transferència i Deixalleria Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) 1 plaça de PhD on precision forestry and forest utilization mechanization and biomass Centre de Terminologia (TERMCAT) 1 plaça de Cap de l'Àrea TIC, llicenciat Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) 1 plaça de Satellite Communications Engineer Generalitat de Catalunya - Centre d'Alt Rendiment Esportiu (CAR) 1 plaça de Tècnic superior al Departament d'Informàtica Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural 1 plaça de Diplomat enginyer tècnic agrícola a la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural 1 plaça d'Inspector tècnic als Serveis Territorials a Tarragona Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i

Job and Career in Latvia | EURES - European Job Days

Welcome to our European Online Job Day - "Job and Career in Latvia" on October 18th from 14.00 until 16.00 Latvian time (13.00 – 15.00 CET). Are you a job seeker or looking for new employment opportunities in Latvia? Then take part in our online event and explore Latvia! Latvia can offer you good opportunities for employment and career growth in different sectors. During the event, you'll have the chance to meet Latvian employers and discuss job opportunities, listen to presentations, and get advice from experts about living and working conditions in Latvia. The event is also focused on Latvian citizens living abroad who are considering a return to Latvia. Start applying for job vacancies now, and you may be invited for an online job interview. Participation in the "Job and Career in Latvia" will be available online, using a computer or mobile device with an internet connection. Jobseeker account registration is necessary to apply for event job vacancies. If you

Women in Data Science Barcelona Biomedicine

La iniciativa Women in Data Science (WiDS) tindrà lloc el proper  11 d'octubre  al  Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona  (PRBB) amb l'objectiu inspirar i educar els científics de dades de tot el món, independentment del gènere, alhora que ofereix suport a les dones del sector destacant els seus èxits en els àmbits de la biologia, la biomedicina i la salut digital. L'esdeveniment també mostrarà aplicacions de la ciència de dades en biologia, salut digital, salut ambiental, epidemiologia i imatge mèdica. La sessió de carrera està dissenyada per motivar i guiar els professionals i entusiastes de la ciència de dades sobre com entrar al mercat laboral, ja sigui a la indústria o a l'acadèmia. Més informació Més entrades d' Esdeveniments