Passa al contingut principal

La empleabilidad de los jóvenes en España: ¿Cómo es la inserción de los graduados universitarios?

Aquesta publicació té com a objectiu conèixer com és la situació professional i quina és la inserció laboral dels graduats universitaris el curs 2013-2014, cinc anys després d’haver acabat la carrera, és a dir, l’any 2019, en funció de la seva titulació.

La publicació conté moltes dades i gràfics que analitzen la taxa d’ocupació, la qualificació del lloc de treball, el tipus de contracte, el nivell salarial, tot a partir de l’Enquesta d’inserció laboral de titulats universitaris de l’INE. També s’analitza l’adequació de la formació a la feina, el tipus de jornada de treball, la localització de la feina, les diferències de gènere i la mobilitat local i internacional, entre d’altres.

Algunes de les principals troballes de l’estudi són les següents:

  • Les 10 titulacions amb més qualitat d'inserció laboral són: Enginyeria Informàtica; Enginyeria Aeronàutica; Odontologia; Enginyeria en Tecnologies Industrials; Informàtica, Desenvolupament de Programari i Aplicacions; Enginyeria Multimèdia; Enginyeria Elèctrica; Enginyeria de l’Energia; Enginyeria de Telecomunicació, i Farmàcia.
  • Els graduats en informàtica, enginyeria, indústria i construcció tenen una oferta laboral més gran i unes condicions laborals millors (més contractes a temps complet, més llocs d’alta qualificació i un salari millor). El 96 % dels titulats en informàtica i el 92 % dels titulats en enginyeria i indústria treballen en llocs relacionats amb la seva formació. I gairebé el 80 % dels titulats en informàtica i el 73 % de titulats en enginyeria, indústria i construcció cobren, com a mínim, 1.500 € bruts al mes.
  • En els graus de salut i serveis socials, l’ocupabilitat és alta, encara que el nombre de graduats que treballen en una situació laboral precària també és alt. Tenen un 92,1 % de taxa d’ocupació, però les titulacions de Medicina, Biomedicina i Biotecnologia són, juntament amb Llengües Clàssiques i Física, les que presenten un percentatge més elevat de graduats que treballen en una situació laboral precària, amb contractes de formació o pràctiques.
  • També es mostra l’evolució dels graus en els darrers 20 anys i es constata que hi ha un desequilibri entre el nombre de graduats de professions amb una qualitat laboral més gran (com informàtica, enginyeria, indústria o construcció), que és cada cop més baix, i el nombre de graduats en àmbits més dificultosos per a l’ocupabilitat (com arts, humanitats, esports o turisme), en què sí que s’observa un increment. Només en el cas de salut, s’observa una bona inserció laboral i un increment en el nombre de graduats.
  • El 60 % dels prop de 200.000 estudiants que es graduen cada any són dones i s’observa que en general ocupen més feines a temps parcial que els homes, i també que cobren menys i tenen unes condicions laborals més dolentes.
  • La proporció de titulats que treballen a l’estranger és baixa (12,5 % per a enginyeria, indústria i construcció, 11,7 % per a ciències, 10,2 % per a arts i humanitats —titulacions de llengües, traducció i interpretació—, però 5,7 % en educació o salut).
  • A l’Estat espanyol, els graduats que han canviat de província són majoritàriament de ciències (32,1 %), del sector primari i veterinària (31,6 %) i d’arts i humanitats i salut (30 %). Per titulacions, destaca Medicina, amb el 50 %, seguida de Ciències de la Mar, Biotecnologia i Matemàtiques (39-45 %). A la banda oposada, la proporció és inferior al 25 % en els àmbits d’educació i informàtica.

Descarregar informe

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Ofert pública 21/03/2024

  Ajuntament de Banyoles 1 plaça d'Enginyer superior Ajuntament de Girona 1 plaça de Tècnic amb coneixements d'intel·ligència artificial (Projecte Pigall) Ajuntament de Reus 1 plaça d'Enginyer tècnic - arquitectura Ajuntament de Reus 1 plaça d'Enginyer tècnic - medi ambient Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Senior Earth Models and Workflows Team Leader (RE3) Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) 1 plaça de Tècnica especialista en modelització de malalties forestals Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) 1 plaça de Simulation and Data Assimilation in Geosciences Consell Comarcal de la Selva Borsa de treball de places d'Enginyer tècnic Generalitat de Catalunya - Departament de Justícia, Drets i Memòria 1 plaça de Tècnic de gestió al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada Generalitat de Catalunya - Departament de Territori 1 plaça de Titulat superi

Oferta pública 25/03/2024

  Ajuntament de Cambrils Borsa de treball de places de Tècnic d'Administració General Ajuntament de l'Ametlla de Mar 1 plaça d'Enginyer - Serveis tècnics Ajuntament de l'Ametlla de Mar 1 plaça d'Enginyer - Serveis tècnics Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Postdoctoral Researcher (R2-3) Consorci del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) 1 plaça de Tècnic de suport a la investigació a feines de camp i laboratori pel projecte Ecofonts Consorci Sanitari del Maresme 1 plaça de Tècnic informàtic per al desenvolupament en entorn Java Fundació Bosch Gimpera 1 plaça d'Ajudant investigador Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural 1 plaça d'Enginyer tècnic agrícola als Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre Generalitat de Catalunya - Departament d'Interior 1 plaça de Tècnic superior a la Direcció de Serveis Institut Català d'Inve

Oferta pública 22/03/2024

  Ajuntament de Sant Adrià de Besòs 1 plaça d'Enginyer informàtic Ajuntament de Sant Adrià de Besòs 2 places de Tècnic mitjà informàtica Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) 1 plaça de Tècnic de suport en Silvicultura i gestió d'espais agroforestals Consell Comarcal del Bages 1 plaça d'Enginyer per al Servei d'Arquitectura i Enginyeria - programa Prestació d'assistència tècnica en matèria d'enginyeria Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya (CONGIAC) - Gestió Integral d'Aigües de Catalunya, SA (GIACSA) 1 plaça de Gerent Cortes Generales 1 plaça d'Enginyer tècnic a la Dirección de Sostenibilidad e Infraestructuras de la Secretaría General del Senado Diputació de Tarragona - BASE-Gestió d'Ingressos Locals 1 plaça de Tècnic mitjà a Sistemes - Serveis Informàtics Generalitat de Catalunya - Departament d'Empresa i Treball 1 plaça d'Inspector Tècnic als Serveis Territorials a Girona Generalitat de Cataluny