Passa al contingut principal

La empleabilidad de los jóvenes en España: ¿Cómo es la inserción de los graduados universitarios?

Aquesta publicació té com a objectiu conèixer com és la situació professional i quina és la inserció laboral dels graduats universitaris el curs 2013-2014, cinc anys després d’haver acabat la carrera, és a dir, l’any 2019, en funció de la seva titulació.

La publicació conté moltes dades i gràfics que analitzen la taxa d’ocupació, la qualificació del lloc de treball, el tipus de contracte, el nivell salarial, tot a partir de l’Enquesta d’inserció laboral de titulats universitaris de l’INE. També s’analitza l’adequació de la formació a la feina, el tipus de jornada de treball, la localització de la feina, les diferències de gènere i la mobilitat local i internacional, entre d’altres.

Algunes de les principals troballes de l’estudi són les següents:

  • Les 10 titulacions amb més qualitat d'inserció laboral són: Enginyeria Informàtica; Enginyeria Aeronàutica; Odontologia; Enginyeria en Tecnologies Industrials; Informàtica, Desenvolupament de Programari i Aplicacions; Enginyeria Multimèdia; Enginyeria Elèctrica; Enginyeria de l’Energia; Enginyeria de Telecomunicació, i Farmàcia.
  • Els graduats en informàtica, enginyeria, indústria i construcció tenen una oferta laboral més gran i unes condicions laborals millors (més contractes a temps complet, més llocs d’alta qualificació i un salari millor). El 96 % dels titulats en informàtica i el 92 % dels titulats en enginyeria i indústria treballen en llocs relacionats amb la seva formació. I gairebé el 80 % dels titulats en informàtica i el 73 % de titulats en enginyeria, indústria i construcció cobren, com a mínim, 1.500 € bruts al mes.
  • En els graus de salut i serveis socials, l’ocupabilitat és alta, encara que el nombre de graduats que treballen en una situació laboral precària també és alt. Tenen un 92,1 % de taxa d’ocupació, però les titulacions de Medicina, Biomedicina i Biotecnologia són, juntament amb Llengües Clàssiques i Física, les que presenten un percentatge més elevat de graduats que treballen en una situació laboral precària, amb contractes de formació o pràctiques.
  • També es mostra l’evolució dels graus en els darrers 20 anys i es constata que hi ha un desequilibri entre el nombre de graduats de professions amb una qualitat laboral més gran (com informàtica, enginyeria, indústria o construcció), que és cada cop més baix, i el nombre de graduats en àmbits més dificultosos per a l’ocupabilitat (com arts, humanitats, esports o turisme), en què sí que s’observa un increment. Només en el cas de salut, s’observa una bona inserció laboral i un increment en el nombre de graduats.
  • El 60 % dels prop de 200.000 estudiants que es graduen cada any són dones i s’observa que en general ocupen més feines a temps parcial que els homes, i també que cobren menys i tenen unes condicions laborals més dolentes.
  • La proporció de titulats que treballen a l’estranger és baixa (12,5 % per a enginyeria, indústria i construcció, 11,7 % per a ciències, 10,2 % per a arts i humanitats —titulacions de llengües, traducció i interpretació—, però 5,7 % en educació o salut).
  • A l’Estat espanyol, els graduats que han canviat de província són majoritàriament de ciències (32,1 %), del sector primari i veterinària (31,6 %) i d’arts i humanitats i salut (30 %). Per titulacions, destaca Medicina, amb el 50 %, seguida de Ciències de la Mar, Biotecnologia i Matemàtiques (39-45 %). A la banda oposada, la proporció és inferior al 25 % en els àmbits d’educació i informàtica.

Descarregar informe

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Oferta pública 08/05/2024

  Ajuntament de Palafrugell 1 plaça d'Enginyer informàtic Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant 1 plaça de Tècnic de medi ambient Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) 1 plaça de Tècnic de sistemes Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) 1 plaça d'Innovation Leader in Cardiovascular modelling Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) 1 plaça d'Innovation Assistant Position in Biomedical Engineering Group Corporació Sanitària Parc Taulí 1 plaça de Tècnic de suport per al Centre d'Imatge Mèdica Digital Diputació de Barcelona 1 plaça de Cap de la Unitat de Gestió Ambiental Local - Gerència de Serveis de Medi Ambient Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) 1 plaça de Titulat Universitari Sanitat Vegetal - Prospeccions Flavescència Daurada de la Vinya Daurada (Girona) Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) 4 places de Titulat Universitari

Fòrum Universitat Empresa EPSEM

Cada any la UPC Manresa organitza al mes de maig una fira amb estands d'empreses, col·legis professionals, associacions universitaries i serveis dirigits a l'estudiantat que vol començar a treballar. En paral·lel es fan tallers i xerrades els dies anteriors o el mateix dia de la fira per ajudar a l'estudiantat a preparar la fira i a conèixer millor les empreses o els serveis de la universitat. Les empreses i col·legis professionals que hi vulguin participar s'han d'inscriure prèviament. Aquest esdeveniment té com objectiu facilitar el primer contacte entre les empreses i l'estudiantat. Podeu trobar UPC Alumni al seu estand  consultar els vostres dubtes Més informació Més posts d' UPC Alumni

ICFO: Internships for Undergraduate & Masters Students

The ICFO(obriu en una finestra nova), Institute of Photonic Sciences, is a center based in the Mediterranean Technology Park, in the Barcelona metropolitan area (Spain), devoted to research and education in Photonics at the highest international level.  ICFO is currently (obriu en una finestra nova)offering opportunities(obriu en una finestra nova) for internships to top-qualified graduate students who wish to accomplish Final Degree Projects / Masters' Theses or to participate in a research stay in any of the research topics active at ICFO. In this sense, we recently launched the "Internships for Undergraduate & Masters Students" call for all interested students who meet the requirements described. The application form and further details are available at the ICFOjobs website . This call will remain open until November 21, 2021. In case of any further doubts or questions, please don’t hesitate to contact us at jobs@icfo.eu. Més entrades de Beques