La empleabilidad de los jóvenes en España: ¿Cómo es la inserción de los graduados universitarios?

Aquesta publicació té com a objectiu conèixer com és la situació professional i quina és la inserció laboral dels graduats universitaris el curs 2013-2014, cinc anys després d’haver acabat la carrera, és a dir, l’any 2019, en funció de la seva titulació.

La publicació conté moltes dades i gràfics que analitzen la taxa d’ocupació, la qualificació del lloc de treball, el tipus de contracte, el nivell salarial, tot a partir de l’Enquesta d’inserció laboral de titulats universitaris de l’INE. També s’analitza l’adequació de la formació a la feina, el tipus de jornada de treball, la localització de la feina, les diferències de gènere i la mobilitat local i internacional, entre d’altres.

Algunes de les principals troballes de l’estudi són les següents:

  • Les 10 titulacions amb més qualitat d'inserció laboral són: Enginyeria Informàtica; Enginyeria Aeronàutica; Odontologia; Enginyeria en Tecnologies Industrials; Informàtica, Desenvolupament de Programari i Aplicacions; Enginyeria Multimèdia; Enginyeria Elèctrica; Enginyeria de l’Energia; Enginyeria de Telecomunicació, i Farmàcia.
  • Els graduats en informàtica, enginyeria, indústria i construcció tenen una oferta laboral més gran i unes condicions laborals millors (més contractes a temps complet, més llocs d’alta qualificació i un salari millor). El 96 % dels titulats en informàtica i el 92 % dels titulats en enginyeria i indústria treballen en llocs relacionats amb la seva formació. I gairebé el 80 % dels titulats en informàtica i el 73 % de titulats en enginyeria, indústria i construcció cobren, com a mínim, 1.500 € bruts al mes.
  • En els graus de salut i serveis socials, l’ocupabilitat és alta, encara que el nombre de graduats que treballen en una situació laboral precària també és alt. Tenen un 92,1 % de taxa d’ocupació, però les titulacions de Medicina, Biomedicina i Biotecnologia són, juntament amb Llengües Clàssiques i Física, les que presenten un percentatge més elevat de graduats que treballen en una situació laboral precària, amb contractes de formació o pràctiques.
  • També es mostra l’evolució dels graus en els darrers 20 anys i es constata que hi ha un desequilibri entre el nombre de graduats de professions amb una qualitat laboral més gran (com informàtica, enginyeria, indústria o construcció), que és cada cop més baix, i el nombre de graduats en àmbits més dificultosos per a l’ocupabilitat (com arts, humanitats, esports o turisme), en què sí que s’observa un increment. Només en el cas de salut, s’observa una bona inserció laboral i un increment en el nombre de graduats.
  • El 60 % dels prop de 200.000 estudiants que es graduen cada any són dones i s’observa que en general ocupen més feines a temps parcial que els homes, i també que cobren menys i tenen unes condicions laborals més dolentes.
  • La proporció de titulats que treballen a l’estranger és baixa (12,5 % per a enginyeria, indústria i construcció, 11,7 % per a ciències, 10,2 % per a arts i humanitats —titulacions de llengües, traducció i interpretació—, però 5,7 % en educació o salut).
  • A l’Estat espanyol, els graduats que han canviat de província són majoritàriament de ciències (32,1 %), del sector primari i veterinària (31,6 %) i d’arts i humanitats i salut (30 %). Per titulacions, destaca Medicina, amb el 50 %, seguida de Ciències de la Mar, Biotecnologia i Matemàtiques (39-45 %). A la banda oposada, la proporció és inferior al 25 % en els àmbits d’educació i informàtica.

Descarregar informe

Més entrades de Mercat de treball

Entrada destacada

Properes activitats. Serveis gratuïts per a alumnat i alumni de la UPC

Entrevistes d'assessorament Reserva la teva cita En línia Presencial Biblioteca Rector Gabriel Ferraté Presencial EEBE Presencial ETSEIB...