Passa al contingut principal

La empleabilidad de los jóvenes en España: ¿Cómo es la inserción de los graduados universitarios?

Aquesta publicació té com a objectiu conèixer com és la situació professional i quina és la inserció laboral dels graduats universitaris el curs 2013-2014, cinc anys després d’haver acabat la carrera, és a dir, l’any 2019, en funció de la seva titulació.

La publicació conté moltes dades i gràfics que analitzen la taxa d’ocupació, la qualificació del lloc de treball, el tipus de contracte, el nivell salarial, tot a partir de l’Enquesta d’inserció laboral de titulats universitaris de l’INE. També s’analitza l’adequació de la formació a la feina, el tipus de jornada de treball, la localització de la feina, les diferències de gènere i la mobilitat local i internacional, entre d’altres.

Algunes de les principals troballes de l’estudi són les següents:

  • Les 10 titulacions amb més qualitat d'inserció laboral són: Enginyeria Informàtica; Enginyeria Aeronàutica; Odontologia; Enginyeria en Tecnologies Industrials; Informàtica, Desenvolupament de Programari i Aplicacions; Enginyeria Multimèdia; Enginyeria Elèctrica; Enginyeria de l’Energia; Enginyeria de Telecomunicació, i Farmàcia.
  • Els graduats en informàtica, enginyeria, indústria i construcció tenen una oferta laboral més gran i unes condicions laborals millors (més contractes a temps complet, més llocs d’alta qualificació i un salari millor). El 96 % dels titulats en informàtica i el 92 % dels titulats en enginyeria i indústria treballen en llocs relacionats amb la seva formació. I gairebé el 80 % dels titulats en informàtica i el 73 % de titulats en enginyeria, indústria i construcció cobren, com a mínim, 1.500 € bruts al mes.
  • En els graus de salut i serveis socials, l’ocupabilitat és alta, encara que el nombre de graduats que treballen en una situació laboral precària també és alt. Tenen un 92,1 % de taxa d’ocupació, però les titulacions de Medicina, Biomedicina i Biotecnologia són, juntament amb Llengües Clàssiques i Física, les que presenten un percentatge més elevat de graduats que treballen en una situació laboral precària, amb contractes de formació o pràctiques.
  • També es mostra l’evolució dels graus en els darrers 20 anys i es constata que hi ha un desequilibri entre el nombre de graduats de professions amb una qualitat laboral més gran (com informàtica, enginyeria, indústria o construcció), que és cada cop més baix, i el nombre de graduats en àmbits més dificultosos per a l’ocupabilitat (com arts, humanitats, esports o turisme), en què sí que s’observa un increment. Només en el cas de salut, s’observa una bona inserció laboral i un increment en el nombre de graduats.
  • El 60 % dels prop de 200.000 estudiants que es graduen cada any són dones i s’observa que en general ocupen més feines a temps parcial que els homes, i també que cobren menys i tenen unes condicions laborals més dolentes.
  • La proporció de titulats que treballen a l’estranger és baixa (12,5 % per a enginyeria, indústria i construcció, 11,7 % per a ciències, 10,2 % per a arts i humanitats —titulacions de llengües, traducció i interpretació—, però 5,7 % en educació o salut).
  • A l’Estat espanyol, els graduats que han canviat de província són majoritàriament de ciències (32,1 %), del sector primari i veterinària (31,6 %) i d’arts i humanitats i salut (30 %). Per titulacions, destaca Medicina, amb el 50 %, seguida de Ciències de la Mar, Biotecnologia i Matemàtiques (39-45 %). A la banda oposada, la proporció és inferior al 25 % en els àmbits d’educació i informàtica.

Descarregar informe

Més entrades de Mercat de treball

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Lul·liana 2023

Un any més, el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Aquest any, tindrá lloc el dia 28 de novembre, a les 18:30 h, des de Barcelona al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. També es dona la possibilitat de connectar-se de forma online des de diferents comarques de Catalunya a través de streaming, amb la voluntat de reforçar el COEINF a tot el territori. Volem fer possible que participis allà on siguis! Inscríu-te i et direm com! TALENT TIC, és una proposta adreçada a professionals del món TIC de diferents edats i perfils professionals, així com a estudiants, que té per objectiu donar a conèixer els diferents rols professionals dels enginyers i enginyeres en informàtica, el seu entorn i les possibilitats de desenvolupament professional per a cada un. Programa: 18:30 h - S'obrirá la sessió per entrar a la sala virtual. 18:35 h - Benvinguda i Introducció – Degà, Vicedegana Secretà

Oferta pública 24/11/2023

  Ajuntament de Valls - Institut Municipal de Desenvolupament Local - Vallsgenera 1 plaça de Docent d'informàtica Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Postdoc on high resolution modeling (R2) Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona 1 plaça de Tècnic superior en Informàtica per a la Unitat d'Innovació i Transformació Digital Corporació Sanitària Parc Taulí 1 plaça d'Enginyer de desenvolupament de software per projecte en Salut Mental Digital Generalitat de Catalunya - Departament d'Interior 1 plaça de Tècnic superior al Servei d'Administració de la Regió Policial Metropolitana Barcelona Generalitat de Catalunya - Departament d'Interior 1 plaça de Tècnic superior opció medi ambient al Servei de Tecnologia a la Direcció General de Protecció Civil Generalitat de Catalunya - Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU 1 plaça de Tècnic junior d'obra civil Generalitat de Catalunya - Institut de Recerca i

Oferta pública 27/11/2023

  Ajuntament de Cabrils 1 plaça d'Enginyer municipal Ajuntament de Valls - Institut Municipal de Desenvolupament Local - Vallsgenera 1 plaça de Docent d'informàtica Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Research Project Manager - Computer Applications in Science and Engineering (CASE) Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de -Fullstack Developer (RE1) Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) 1 plaça de Data Engineer/Wrangler (RE1) Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural 1 plaça de Diplomat, enginyer tècnic agrícola, al Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària, a Lleida Generalitat de Catalunya - Departament de Territori 1 plaça de Titulat superior enginyer de camins, canals i ports, als Serveis Territorials a Barcelona Generalitat de Catalunya - Institut de Recerca i Tecnolog