Catalunya té una llarga història en el lideratge de la innovació tecnològica i el desenvolupament de talent, des de la primera revolució industrial, al primer ferrocarril, passant per nombroses fites socials, industrials i econòmiques, fins a disposar en aquest àmbit concret del MareNostrum3 , un dels supercomputadors més reconeguts a escala internacional, que recentment ha rebut el finançament de la CE per construir el MareNostrum 5, que multiplicarà per 17 la potència actual i es convertirà en el supercomputador més potent d’Europa. En el camp de la intel·ligència artificial també ha estat així i una bona mostra n’és l’excel·lent comunitat científica i acadèmica, de gran prestigi internacional, que situa les universitats, els centres de recerca i tecnològics [catalans] entre els més punters d’Europa en aquest camp.
L’Estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya és una iniciativa coordinada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement i la participació de la resta de departaments de la Generalitat de Catalunya. L’Estratègia desplegarà un pla multisectorial, transversal i centrat en les persones, que prioritzarà sectors com la salut, la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia productiva, el sector agroalimentari i els serveis públics,
i que es concretarà en un pla d’actuació al voltant dels eixos que es detallen a continuació.
- Ecosistema: impulsar un model de governança transversal que doni suport al desenvolupament d’un ecosistema d’intel·ligència artificial coordinat i connectat amb el món.
- Recerca i innovació: potenciar la recerca i la innovació mitjançant l’aplicació d’instruments específics i l’establiment de sinergies entre l’Administració, els centres de recerca i innovació especialitzats i les organitzacions usuàries intensives en intel·ligència artificial.
- Talent: crear, atraure i retenir el talent especialitzat que impulsi el desenvolupament de solucions d’intel·ligència artificial i la transferència de coneixement a la societat, a la vegada que capacita la ciutadania i els professionals d’altres sectors per afrontar els seu impacte.
- Infraestructures i dades: disposar de les infraestructures necessàries per al desenvolupament de la intel·ligència artificial i facilitar l’accés segur a les dades públiques i privades.
- Adopció de la intel·ligència artificial: impulsar la incorporació de la intel·ligència artificial com a motor d’innovació en l’Administració i en sectors estratègics com l’agroalimentari, la salut, la educació, el medi ambient, la mobilitat, el turisme, la cultura i la indústria, entre d’altres.
- Ètica i societat: promoure el desenvolupament d’una intel·ligència artificial ètica, que respecti la legalitat vigent, sigui compatible amb les nostres normes socials i culturals, i estigui centrada en les persones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada