Artificial intelligence and the future of work Eurobarometer report

Aquest informe resumeix l'enquesta especial Eurobaròmetre 554, "Intel·ligència Artificial i el futur del treball", realitzada entre abril i maig de 2024 a tots els 27 Estats membres de la UE, amb 26.415 entrevistes. Les conclusions mostren una percepció pública matisada de la Intel·ligència Artificial (IA) en el lloc de treball. Tot i que hi ha una visió generalment positiva dels seus beneficis potencials, l'optimisme ha disminuït en comparació amb anys anteriors.   

Les principals preocupacions inclouen la pèrdua de llocs de treball i les implicacions ètiques de la IA en funcions de recursos humans sensibles, com l'acomiadament automàtic. Hi ha una demanda clara i consistent de governança robusta, amb els ciutadans prioritzant normes sobre protecció de la privacitat, transparència en decisions de RH i participació dels treballadors en el disseny de la tecnologia. L'informe també assenyala una bretxa entre l'alta autoavaluació de competències digitals i la realitat que una part significativa de la població encara manca de competències bàsiques.   

1. Introducció: Presentació de l'Informe Eurobaròmetre sobre la IA i el Futur del Treball

Aquest informe presenta les conclusions de l'enquesta especial Eurobaròmetre 554, "Intel·ligència Artificial i el futur del treball", encarregada per la Direcció General d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió (DG EMPL) de la Comissió Europea i coordinada per la Direcció General de Comunicació (DG COMM). El treball de camp es va realitzar entre el 25 d'abril i el 22 de maig de 2024, amb 26.415 enquestats de 15 anys o més a tots els 27 Estats membres de la UE. L'objectiu principal era avaluar les percepcions dels ciutadans de la UE sobre l'automatització i la IA en la vida laboral, incloent percepcions generals, competència digital, experiència en el lloc de treball i actituds envers aplicacions específiques de la IA.   

La IA es reconeix com un catalitzador de productivitat i creació de llocs de treball, però també com una font d'incertesa i transformació laboral. L'informe s'emmarca en iniciatives de la UE com la Comunicació sobre IA per a Europa (2018) i l'Agenda Europea de Competències (2020). Es destaquen preocupacions com la vigilància i la gestió algorítmica, amb la Directiva sobre el Treball en Plataformes (febrer de 2024) com a primer instrument de la UE per abordar els reptes de la IA en el lloc de treball, centrant-se en la transparència i la supervisió humana.   

Les percepcions positives de les tecnologies digitals han disminuït des de 2017, però els europeus encara tenen una visió generalment positiva. Una majoria aclaparadora (84%) creu que la IA necessita una gestió acurada, cosa que indica una forta demanda de governança. Els joves, els més formats, amb menys dificultats financeres i els que treballen actualment tendeixen a tenir actituds més positives envers la IA.   

2. Percepcions clau: Les visions en evolució dels europeus sobre les tecnologies digitals i la IA

Tot i que persisteix un sentiment general positiu envers l'impacte de les tecnologies digitals i la IA, aquest optimisme s'ha moderat des de 2017. Dos terços (66%) dels empleats perceben un impacte positiu en el seu lloc de treball actual, i més de sis de cada deu veuen un impacte positiu en l'economia, la qualitat de vida i els beneficis de la seguretat social (tots 62%). No obstant això, les percepcions positives han disminuït en aquestes àrees des de 2017.   

Una majoria aclaparadora d'europeus (84%) creu que els robots i la IA requereixen una gestió acurada, amb un 51% en "total acord". Menys de la meitat (48%) defensen un ús més ampli de la IA fora del lloc de treball. Els patrons sociodemogràfics mostren que els joves, els més formats i els que tenen més seguretat econòmica són més optimistes sobre la IA, cosa que suggereix que els beneficis i els reptes de la IA no s'experimenten de manera uniforme.   

3. La IA en el lloc de treball: Beneficis, reptes i experiències dels empleats

Una majoria significativa d'europeus (62%) té una percepció positiva de l'ús de robots i IA en el lloc de treball, una xifra estable des de 2017. Els enquestats reconeixen beneficis com l'augment del ritme de les tasques (73%), la gestió de feines avorrides o repetitives (66%) i la presa de decisions precises (53%). També hi ha un fort consens (67%) sobre la percepció positiva de la IA per millorar la seguretat dels treballadors.   

Malgrat els beneficis, persisteixen preocupacions substancials: el 66% creu que la IA farà desaparèixer més llocs de treball dels que crearà, i el 66% està d'acord que la IA "roba llocs de treball". Ambdues proporcions han disminuït lleugerament des de 2017. El 61% també creu que la IA té un impacte negatiu en la comunicació entre companys.   

Les percepcions són aclaparadorament negatives per a l'ús de la IA en activitats sensibles de recursos humans: el 78% té una percepció negativa de l'acomiadament automàtic de treballadors, el 63% de la monitorització de treballadors i el 57% de l'avaluació del rendiment. Més de sis de cada deu (62%) empleats actuals són conscients de l'ús de tecnologies digitals per part del seu ocupador per gestionar activitats.   

4. Competències digitals: Avaluació de la competència i suport de l'ocupador

Una gran majoria de ciutadans de la UE confien en les seves competències digitals: el 70% per a les activitats diàries i el 71% per a l'aprenentatge en línia. El 75% dels empleats actuals se senten prou qualificats per al seu lloc de treball, tot i que aquesta xifra ha disminuït des de 2017. El 72% dels no jubilats creuen que les seves competències digitals són suficients per a un futur lloc de treball. No obstant això, l'informe assenyala que gairebé el 45% dels europeus manquen de competències digitals bàsiques, cosa que suggereix una bretxa entre la percepció i la realitat.   

Més de dos terços (68%) dels empleats actuals estan d'acord que el seu ocupador els proporciona les eines o la formació necessàries per treballar amb les tecnologies digitals recents, inclosa la IA. Aquesta provisió varia segons factors sociodemogràfics com l'edat, el nivell educatiu i la mida de l'establiment.   

5. L'imperatiu de la governança: Normes i transparència en l'era de la IA

Una gran majoria de ciutadans de la UE atorguen una gran importància a les normes i regulacions per abordar els riscos i maximitzar els beneficis de les tecnologies digitals i la IA en el lloc de treball. Les àrees clau inclouen:   

  • Protecció de la privacitat dels treballadors (82% important).   
  • Implicació dels treballadors i els seus representants en el disseny i l'adopció de noves tecnologies (77% important).   
  • Aplicació de més transparència en l'ús de tecnologies digitals per a la presa de decisions de RH (75% important).   
  • Prohibició de processos de presa de decisions totalment automatitzats (74% important).   
  • Limitació de la monitorització automatitzada dels empleats (72% important).   

El consens sobre la necessitat de regulació és ampli, amb només una petita minoria que ho considera "no important". Els directius, els més formats i els que són conscients de l'ús de la IA per part del seu ocupador són els més propensos a prioritzar aquestes normes.   

6. Conclusió: Navegant pels matisos de l'impacte de la IA en el treball

L'Eurobaròmetre Especial 554 demostra que els europeus tenen una visió complexa i matisada de les tecnologies digitals i la IA, equilibrant l'optimisme amb preocupacions significatives. Tot i que les percepcions positives han disminuït, hi ha un consens aclaparador (84%) que la IA necessita una gestió acurada.   

L'informe destaca la tensió entre els beneficis de la IA en el lloc de treball (62% de percepció positiva) i les pors de pèrdua de llocs de treball (66%). La bretxa entre l'autoavaluació de competències digitals i la realitat d'una manca de competències bàsiques subratlla la necessitat d'iniciatives de formació. Les reaccions negatives a l'ús de la IA en funcions sensibles de RH, com l'acomiadament automàtic, emfatitzen la necessitat urgent de directrius ètiques i supervisió humana.   

La demanda generalitzada de marcs reguladors robustos —que inclouen la privacitat, la transparència i la implicació dels treballadors— proporciona un mandat clar per a una governança de la IA centrada en l'ésser humà. Abordar les disparitats sociodemogràfiques és crucial per garantir una transició digital equitativa. En definitiva, l'èxit de la integració de la IA dependrà de marcs reguladors proactius que respectin els valors humans i garanteixin una transformació digital justa i inclusiva.   

European Commission: Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion, Artificial intelligence and the future of work – Eurobarometer report, Publications Office of the European Union, 2025, https://data.europa.eu/doi/10.2767/8591026

Més posts de Mercat de treball

Entrada destacada

Properes activitats UPC Alumni. Serveis gratuïts per a alumnat i alumni de la UPC

Entrevistes d'assessorament Reserva la teva cita En línia Activitats UPC Alumni 25/06  Que has de saber abans de signar un contracte lab...