dijous, 5 de maig de 2011

Recursos: Consells per treballar a França

Un usuari que ha trobat feina a França m’ha enviat el missatge que us reprodueixo a sota amb una sèrie de consells fruit de la seva experiència per a que els transmeti a aquells de vosaltres que esteu interessats en treballar a França

Intentare desenvolupar amb addes més concretes la informació que ens facilita aquest usuari.

Benvolgut Juli,
Després de realitzar el projecte de final de carrera a França, he trobat feina, i he pensat que la meva experiència podria ajudar a gent que actualment cerca feina.
Vaig començar a cercar al gener, i he realitzat varies entrevistes a 5 empreses diferents. Varies coses a comentar:
- El nivell de francès no es un problema. Un mínim per poder-te comunicar t'obre portes. Concretament fa un any vaig començar a aprendre francès.
- Fer el currículum en un format francès. Es tracta de cercar exemples, i reproduir-los al teu CV. Les persones franceses et poden ajudar bastant en aquest tema.
- Si no tens experiència rellevant en stages o practiques, entrar de forma directa en grans companyies d'enginyeria és difícil.
- Molt més fàcil és entrar-hi a partir d'un nou tipus d'empreses, les de consell en enginyeria. Aquestes empreses contracten a enginyers per realitzar missions o projectes d'enginyeria a tot tipus d'empreses, mitjanes i grans.
- Important contactar amb aquestes empreses a fòrums d'enginyeria, molt freqüents a França. D'octubre a abril n'hi ha un munt.
- Aquestes empreses utilitzen una estratègia agressiva, pressionen força als candidats, però el salari és raonable. És una manera d'entrar al mercat laboral francès.
- En el meu cas vaig poder triar entre tres d'aquestes empreses. Et fan sovint un contracte CDI, és a dir indefinit. Et paga aquesta empresa però tu treballes a una altra empresa, que és on obtindràs l'experiència laboral.
- Et poden fer un contracte "sur profil", és a dir sense tenir una missió, o un contracte amb una missió o projecte concret on el candidat s'entrevista amb el client de l'empresa.
- Aquestes empreses, entre altres: AKKA, Alten, Innovateam, Atran, Acthom, ABMI, Assystem, Aptus,...
- No té gaire a veure a les empreses de consultoria en estratègia i marketing, és un altre perfil.
- Es pot esperar un sou entre 30 i 35K€ bruts.
- Crec sincerament, que la formació de la UPC és competitiva, i en alguns casos un enginyer d'aquí pot tenir la feina abans que un francès d'una escola "vulgar" d'allà.
Espero que sigui d'ajuda per als companys de la universitat.